Theorie en voeding

In de Chinese oudheid heeft men het verloop van de menselijke machine en zijn omgeving ingedeeld in 5 verschillende "elementen“ (hout, vuur, aarde, metaal, water). Elk element is gekoppeld aan diverse organen. Ook is alles verdeeld in Yin (rust) en Yang (beweging). De verbinding tussen de diverse organen verloopt via zgn. energiebanen, “de meridianen”.

Tussen de elementen moet een evenwicht bestaan. Stel dat het ene element zwak is, kan het andere gaan overheersen. Bijv. bij hout hoort het orgaan lever en galblaas. Als de lever te sterk wordt, wordt de werking van de maag (aarde) minder en kunnen er digestieve problemen ontstaan. Sommige organen worden als yin beschouwd, andere als yang. Ook hier moet de verhouding Yin en Yang zoveel mogelijk in harmonie zijn, oftewel rust en beweging moet in harmonie zijn. Shiatsu kan een verstoord evenwicht weer in balans brengen en u zult u zich energieker voelen en uw klachten zullen afnemen. In het oude China werd een arts pas betaald als men gezond bleef!

De elementen versterken elkaar of kunnen elkaar tegenwerken

Voeding

Ook voeding volgens de elementen kan een goede ondersteuning geven om uw klachten te verminderen. Er staat veel hier over op internet. Tevens speelt de verzuring in ons lichaam tegenwoordig een grote rol. Zoek op internet daar maar eens op en kijk hoe verzurend bijv. kaas is. En welke voedingsmiddelen basevormend zijn. Ook hier draait het weer om evenwicht, evenwicht tussen zuren en basen. Bij mij is een ontzurende thee verkrijgbaar gebaseerd op westerse kruiden. Iedereen kent wel de term: ik ben verzuurd, ik kan niet verder!

Yin en yang zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden