Rita Ligteringen


Mijn naam is Rita Ligteringen-Beinema. Ik ben in aanraking gekomen met alternatieve geneeswijzen na een succesvolle behandeling voor mijzelf door een arts die tevens alternatieve behandelmethodes toepaste. Ik bleek erg gevoelig voor te zijn voor straling in de lucht (denk aan GSMmasten e.d.) en wou zelf leren om mijn huis zoveel mogelijk stralingsvrij te krijgen. Tijdens en na deze opleiding merkte ik dat als ik bepaalde punten (gevonden via een lecher-antenne) bij mensen aanraakte, hun pijnklachten afnamen. Daarom ben ik gaan zoeken naar een theoretische achtergrond van dit fenomeen en ben uiteindelijk bij de shiatsu uitgekomen.

Mijn manier van werken

Ik denk dat ik op mijn manier de theorie omzet in praktische handelingen, met respect voor en het vertrouwen van de cliënt. Ik leg uitgebreid uit waarom ik een bepaalde meridiaan (zie theorie) behandel en leg dit in begrijpelijke taal uit.

De cliënt staat centraal voor mij en ik betrek deze graag bij de behandeling. Ik wil graag mensen zich bewust laten worden van hun mooie lichaam en hoe dit zo goed mogelijk te onderhouden. Het is dus geen statisch geheel, maar een soort fijn samenspel.

Ik sta zelf na al de jaren dat ik dit werk doe nog steeds verbaasd van wat alleen al het gebruik van mijn vingers/handen kan betekenen bij het verhelpen van iemands klachten. Het is voor mij nog steeds het mooiste beroep wat er is. Cliënten zeggen mij dat men bij mij in praktijk komt omdat ik zo "bevlogen" ben over mijn beroep op een niet-zweverige manier. Via mond-tot-mondreclame weet men de weg naar mijn praktijk goed te vinden.


HBO-opleiding - het verschil tussen Shiatsu-masseur en Shiatsu-therapeut, zeer belangrijk

Ik ben gediplomeerd Shiatsu-therapeut. Na 1 jaar susksesvol studeren mag men zich Shiatsu-masseur noemen. Je kunt dan een ontspannende massage geven en als je toevallig een klacht verhelpt, is dat mooi meegenomen. Na nog 2 jaren studeren mag men zich Shiatsu-therapeut noemen en dan wordt er gericht gewerkt op de klachten. Wordt er daarna nog een studie afgerond voor de Medisch Basiskennis, dan mag men zich aansluiten bij een beroepsvereniging (ik ben aangesloten bij Zhong) en kan de klant de behandelkosten gedeeltelijk vergoed krijgen. Ook ben ik lid van de RBCZ zodat ik onder het tuchtrecht val voor de Beroepsbeoefenaren complementaire zorg. Ik heb deze HBO-opleiding gevolgd aan het Instituut voor Shiatsu Massage therapie te Nijmegen. Dit is een onderdeel van de Qing-Bai opleiding. Ik heb diverse aanvullende studies gevolgd o.a. op het gebied van (Chinese) voedingsleer welke een goede ondersteuning van uw klachten kan geven en het Cranio-Sacraal systeem (westers) voor volwassenen, pasgeborenen en kinderen. Dit systeem bestaat uit de verbindingen tussen schedel (cranium) met het heiligbeen (sacrum) en beïnvloed ook de loop der meridianen. Regelmatig volg ik bijscholingen, zoals bijv. ME en depressie, metaboolsyndroom, vrouwelijke problemen, Dorn-therapie (voor mensen scheef in hun lichaam zitten), etc etc . Ook staat hand shiatsu op het programma (veel punten in het lichaam komen ook voor op de handen). De geleerde technieken/theorie wordt altijd door mij geplaatst binnen het kader van de Chinese geneeswijze en wel allemaal vertaald naar de Shiatsu. Dus geen acupunctuur bij mij!! maar wel puur handwerk. De studieboeken verdwijnen nooit van mijn bureau!